Britse bus rijdt op schapenurine

Icoon opmerkelijk nieuwsEen bus die in plaats van op fossiele brandstof op schapenurine rijdt. Het klinkt als een slecht science-fiction verhaal, maar in het zuiden van Engeland rijdt sinds kort echt zo'n bus.

De bus van busmaatschappij Stagecoach heeft een tank die is gevuld met gas gemaakt uit de urine van schapen. Bij verbranding van het gas komt minder stikstof vrij dan bij de verbranding van de reguliere brandstoffen. Dit is dus beter voor het milieu.

Directeur van Stagecoach South, Andrew Dyer, legt uit: "Het is een nieuwe manier om de vervuiling tegen te gaan, en wij zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst is." Dyer moest zelf ook even aan het idee wennen. Toen hij voor het eerst van de nieuwe brandstof vernam, barstte hij in lachen uit. "Het is echter realiteit geworden. In Winchester rijdt momenteel zo'n bus rond."

Volgens Dyer is het de meest recente uitvinding op het vlak van groene technologie. Hij is ervan overtuigd dat dit initiatief het stadse leven op den duur beter gaat maken.

Passagiers van de bewuste bus die bang zijn voor schapen hoeven zich overigens geen zorgen te maken. Het schaap dat de urine levert, gaat niet mee met de bus.