Antieke opnamen Wim Sonneveld gevonden

Er zijn unieke opnamen van cabaretier Wim Sonneveld gevonden op de zolder van zijn voormalige levenspartner Friso Wiegersma. Het zijn opnamen die tot nog toe onbekend waren van de in 1974 overleden theaterman. Ze dateren uit de jaren 1935 tot 1950 en staan op elf platen van glas en zink, waarop in vroeger tijden muziek werd vastgelegd (de eerste magnetische taperecorder werd pas in 1948 ontwikkeld).

De oudste opname, uit 1935, is het lied Hup UVV, dat de toen 17-jarige Sonneveld ter ere van de Utrechtse Voetbal Vereniging opnam. Verder staan er op de platen vooral Franse chansons, maar ook het lied Hamburg an der Elbe uit 1938. Over dat laatste nummer is bekend dat Sonneveld, zich niet bewust van de sterke anti-Duitse stemming in Frankrijk, dat vlak voor de oorlog in Parijs ten gehore bracht en werd uitgejouwd.

Verwacht wordt dat tien tot elf nummers op de gehavende platen zijn te restaureren door de bekende geluidsrestaurateur Harry Coster. Ze komen te staan op een aparte cd in een grote oeuvre cd-box van Sonneveld die in oktober uitkomt.