10 tot 20 duizend ambtenaren op Museumplein

Icoon Binnenlands nieuws Op het Museumplein in Amsterdam hebben zich donderdagmiddag 10 tot 20 duizend gemeenteambtenaren verzameld voor een manifestatie. Gemeenteambtenaren uit het hele land staken vandaag vanwege het vastlopen van hun CAO-onderhandelingen. Door de stakingen zijn veel loketten gesloten, en rijdt er geen openbaar vervoer in Amsterdam en Utrecht.

Ook in Rotterdam heeft het openbaar vervoer donderdag korte tijd plat gelegen. Werknemers van de RET legden het werk tussen 11.00 en 13.00 uur massaal neer. In grote delen van het land wordt er vandaag geen vuilnis opgehaald, en draait de brandweer een zondagsdienst. In andere delen van het land lijkt de actiebereidheid echter een stuk lager. In bijvoorbeeld Eindhoven zijn de gemeenteloketten gewoon open, en ook in Zwolle en Apeldoorn is bijna niets te merken van de staking.

Een woordvoerder van de Abvakabo FNV schatte vanmiddag dat er zo'n 20.000 man naar het Museumplein waren gekomen. Hij baseerde zijn schatting op het aantal uitgedeelde lunchpakketten en het aantal ingezette bussen. De politie van Amsterdam houdt het aantal actievoerders in een schatting echter op 10.000.

De vakbonden zijn in ieder geval tevreden over de opkomst, en hopen dat dit een duidelijk signaal uitzendt naar de gemeenten. Nieuwe acties kunnen echter niet worden uitgesloten. "Als de gemeenten niet in beweging komen, volgen de komende maanden meer acties", aldus actiecoördinator P. Wiechmann.


Fietsers rijden donderdag door de IJ-tunnel omdat er geen veerponten varen