KLPD'ers frauderen met parkeergelden

scannerrob en Barisa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een groot aantal van de werknemers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) die werkzaam zijn in Zoetermeer hebben een nabij gelegen parkeergarage voor vele tonnen benadeeld door te sjoemelen met de parkeerkaartjes. Volgens de politievakbond NPB was de korpsleiding van het KLPD op de hoogte van deze fraude, maar werd dit oogluikend toegestaan.

De KLPD'ers parkeerden altijd voor niks, door een trucje dat zij elkaar leerden. Ze maakten daarbij gebruik van het feit dat het parkeren in de garage de eerste drie uur gratis is; op gezette tijden werden dan telkens alle auto's even eruit en erin gereden. Ook haalden de agenten kaartjes voor hun collega's, door meermalen de slagboom half te passeren.

De geschatte schadepost voor de exploitant bedraagt voor elke fraudeur 10 euro per dag, wat neer komt op zo'n 2400 euro per 'deelnemer' per jaar. Ook collega's van het nabijgelegen politiebureau Wegstapelplein, onderdeel van het regiokorps Haaglanden, hadden de truc overgenomen van hun KLPD-collega's en maakten daar vervolgens gebruik van.

Het gesjoemel met de parkeerkaartjes is vorige week vastgelegd door Peter R. de Vries, die verborgen camera's installeerde in de directe omgeving van de garage. Vanavond worden deze uitgezonden door SBS6. De opnames laten duidelijk zien dat de KLPD'ers elke drie uur massaal het kantoor uitstromen, om de truc met het in- en uitrijden uit te halen. Naar het schijnt is het personeel enkele weken geleden nog door de korpsleiding aangesproken op deze vorm van 'normvervaging', maar voor alsnog met weinig resultaat, want de opnames die vanavond worden getoond zijn van ruim na deze waarschuwing.

Extra pijnlijk voor het imago van het KLPD-korps is, dat alle agenten en medewerkers onlangs nog zijn bijgepraat over ethiek. Daarbij kregen zij een boekje over normen en waarden, 'Toon mij uw ware gezicht', uitgereikt door korpschef Peter van Zunderd. Diezelfde van Zunderd kwam vorig jaar overigens ook al negatief in het nieuws, omdat hij zich weinig bleek aan te trekken van parkeerverboden en onder meer zijn dienstauto doodleuk op de stoep parkeerde.