Studenten niet vervolgd na waterincident

watskebeurd had ons via de nieuws-submit te melden:

De studenten die betrokken waren bij een ontgroeningsritueel die een 21-jarige Groningse student vorige week bijna het leven kostte, zullen niet worden vervolgd. Onderzoek heeft volgens de politie uitgewezen dat er geen sprake is van een strafbaar feit.

De student moest zoveel water drinken dat hij een zware epileptische aanval kreeg en buiten bewustzijn raakte. Pas anderhalve dag later kwam hij weer bij op de intensive care. Artsen stelden een watervergiftiging vast. Of de student blijvend letsel over zal houden is niet bekend.

Volgens de politie is er geen sprake van een strafbaar feit, omdat de betrokkenen niet op de hoogte waren van de gevaren van het drinken van vele liters water. Ook is het zo dat de lichamelijke conditie een rol speelt, aldus de politie. Een ander zou heel anders gereageerd kunnen hebben op zoveel vocht.

De student heeft overigens ook geen aangifte gedaan bij de politie. Een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) liet weten dat de universiteit voorlopig nog geen maatregelen neemt tegen de studentenvereniging. De RuG zal er bij de vereniging wel op aandringen meer haar eigen verantwoordelijkheid te nemen, ook buiten de traditionele introductieperiodes.

Vice-praeses A. Hemmes van studentenvereniging Albertus Magnus, waar het incident zich afspeelde, liet in een reactie weten blij te zijn met de uitkomsten van het politieonderzoek. De vereniging gaat maatregelen nemen om soortgelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen.