Schipholse diamantrovers in het nauw

Icoon misdaad nieuwsDe bende die eind februari een geruchtmakende diamantroof op Schiphol pleegde voelt zich in het nauw gedreven. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag, op basis van anonieme bronnen rond de daders. De groep zou bestaan uit ongeveer acht personen, van Nederlandse en Nederlands-Surinaamse afkomst.

Verschillende leden overwegen de wijk te nemen naar Suriname. "We moeten maar eens heel lang op vakantie", zo zou ťťn van de diamantrovers onlangs geopperd hebben. De daders zijn afkomstig uit Amsterdam-West, -Oost en Diemen, en ontmoeten elkaar in cafťs en op de tribune bij een Ajax-wedstrijd. Vorige maand werd al een 39-jarige inwoner uit Diemen aangehouden, een medewerker van luchtvaartmaatschappij Martinair. Een eerdere verdachte werd na enkele weken hechtenis weer op vrije voeten gesteld.

De bendeleden voelen de hete adem van de Koninklijke Marechaussee in hun nek, wat hun wantrouwend maakt. Leider van de groep is August B., vanwege zijn lengte (circa twee meter) ook wel 'De Lange' genoemd. B. vreest de loslippigheid van andere bendeleden en hun vrouwen en vriendinnen. De onzekerheid en angst is zo groot dat bijna niemand meer twee nachten op dezelfde plaats slaapt. De buit wordt nog niet aangesproken, de acht daders zouden net als voor de roof leven van een werkloosheidsuitkering.