Eén biljoen dollar besteed aan oorlog in 2004

thomas26 had ons via de nieuws-submit te melden:

In de hele wereld is er in het afgelopen jaar meer dan één biljoen dollar, oftewel duizend miljard dollar uitgegeven aan het voeren van oorlog. De helft van dat gigantische bedrag komt op de rekening van de Verenigde Staten, die het besteden aan hun 'War on Terror'.

Uit deze uitgaven blijkt dat voor het zesde opeenvolgende jaar het totaal aan militaire uitgaven in de wereld is gestegen, waarmee het niveau van tijdens de Koude Oorlog wordt benaderd. De uitgaven over 2004 zitten nog zo'n zes procent onder de piek uit de jaren 1987-'88, aldus het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), die een jaarlijks onderzoek naar de militaire uitgaven uitvoerde.

De top vijf van landen met de meeste militaire uitgaven bestaat uit achtereenvolgens de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en China. Met 455 miljard dollar besteed de VS evenveel als de nummers 2 tot en met 32 bij elkaar opgeteld. Tel je de bedragen van genoemde top vijf bij elkaar op dan neemt dat in totaal tweederde van het biljoen dollar voor hun rekening.

Toch verwacht het onderzoeksinstituut dat de bestedingen van de VS, ondanks een nog te verwachten stijging 'min of meer' zal stabiliseren. In 2010 zullen de VS naar schatting 502 miljard uitgeven, een stijging van tien procent over 6 jaar, maar dat is weg te strepen tegen de inflatie.