Naam van land voortaan op euromunt

Alle nieuwe euromunten die vanaf nu worden geslagen zullen de naam van het land van herkomst moeten gaan dragen. Dat geldt voor zowel de Oost-Europese EU-landen wanneer zij euromunten mogen uitgeven, als ook voor de huidige eurolanden die munten met een nieuw ontwerp willen slaan.

Voor de nationale zijde van een euromunt golden tot voor kort slechts twee regels: er moeten twaalf sterren op staan, en het jaar van uitgifte moet er op vermeld staan. De ministers van Financiën van de EU hebben dinsdag besloten daar een paar voorschriften aan toe te voegen. Hoe langer de euro namelijk in gebruik is hoe meer buitenlandse geldstukken in de portemonnee van de consument te vinden zijn. De ministers willen dat de consument gemakkelijk kan zien uit welk land de muntjes afkomstig zijn.

Verder is er vastgelegd dat er een nieuw ontwerp moet komen voor de muntjes vanaf 10 cent. Op die muntjes staat namelijk een kaart van Europa, maar die is verouderd sinds de uitbreiding van de EU vorig jaar mei met tien landen. De kleinste stukjes van 1, 2 en 5 cent tonen een wereldbol op de voorkant en hoeven dus niet te worden veranderd.