Twijfel in EU over houden referendum

FOKwa had ons via de nieuws-submit te melden:

Na het besluit van Groot-Brittanië om het referendum daar voor onbepaalde tijd in de ijskast te zetten, hebben ook de Tsjechen besloten geen referendum te houden. In Portugal daarentegen zal het in oktober referendum gewoon doorgaan. Volgens de Portugese minister van Buitenlandse Zaken, Diogo Freitas do Amaral, is de Britse houding niet van invloed op Portugals organisatie van een referendum.

Freitas do Amaral sluit ondanks dat niet uit dat de Europese topconferentie van 16 en 17 juni een andere koers oplevert. De bewindsman vreest dat het huidige voorstel voor een Europese grondwet het in deze vorm niet zal halen. Er zou een betere tekst moeten komen.

De Tsjechische premier Paroubek noemt een volksraadpleging op korte termijn "onmogelijk". Dit zei hij met het oog op de Britse verwerping en het Franse en Nederlandse "nee". Paroubek ziet het besluit van de Britse regering als een aanmoediging voor het Tsjechische nee-kamp. Wel pleit de onlangs aangetreden premier voor een discussie over de toekomst van de grondwet.