Senaatsvoorzitter tegen referenda

Senaatsvoorzitter Yvonne Timmerman-Buck (CDA) vindt de uitkomst van het EU-referendum allesbehalve een overwinning van de democratie. Zowel politici als burgers moeten bij zichzelf te rade gaan. Ze reageeert hiermee op uitspraken van politici, die meer gebruik willen maken van referenda.

Ze zei dit gisteren bij de officiŽle bekendmaking van de uitslag van het referendum door de Kiesraad. "ParlementariŽrs zijn geen doorgeefluik van burgers. Het medewetgeven en controleren van de regering vergt volksvertegenwoordigers die de burgers als leidinggevend accepteren. Dat zou het vragen van advies aan de burgers overbodig moeten maken."

Yvonne Timmerman-Buck breekt met de parlementaire gewoonte dat de voorzitter van een Kamer geen stelling neemt in politiek geladen kwesties. Hierover zegt ze: "Als ik zie dat politici hun gezag in het geding brengen, is het mijn plicht als kamervoorzitter daar tegenin te gaan." Ook voor haar collega, Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas, staat het nog niet vast of er meer volksraadplegingen moeten komen.