Nederlander bezuinigt op gezondheidszorg

Zestien procent van de Nederlandse bevolking heeft in het afgelopen half jaar bezuinigd op gezondheidszorg. Dit komt door de gestegen kosten. Mensen zien af van behandelingen, die niet meer worden vergoed door het ziekenfonds. Dit is vooral tandartszorg en fysiotherapie.

Zorgverzekeraar Achmea en de regionale kranten, aangesloten bij persdienst GPD, hadden het onderzoek uitgevoerd. 12.000 lezers van de dagbladen deden mee aan de enquête. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universitair van Tilburg dat elf procent van de Nederlanders afzag van zorg wegens de kosten. Het nieuwe cijfer is hoger, maar hoeft niet te betekenen dat het aantal groeit.

Tweede-Kamerlid Agens Kant (SP) zal dinsdag opheldering vragen over deze zaak aan minister van Gezondheidszorg Hans Hoogervorst. Agnes Kant: "Zonder twijfel gaat het hier ook om noodzakelijke zorg, en dat is onacceptabel. Medicijnen worden niet voor niets voorgeschreven. Maar als ze niet gebruikt worden omdat ze te duur zijn geworden, kunnen de medische problemen verergeren, waardoor de uiteindelijke behandeling nog duurder wordt - ook voor de overheid.".