NS-conducteurs beschuldigd van nalatigheid

Icoon Binnenlands nieuwsTwee conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen moeten dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch verschijnen, na een beschuldiging van grove nalatigheid. Justitie wil de beide NS-medewerkers vervolgen voor een ongeluk in september 2003 op het station van Oss, waarbij een zwangere vrouw tussen de treindeuren bekneld raakte, en honderden meters werd meegesleurd.

Uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat blijkt dat de conducteurs na het vertreksein niet goed hebben gecontroleerd of er toch nog iemand probeerde in te stappen. Ze merkten daardoor niet dat de vrouw bekneld zat. Het ongeluk gebeurde doordat een schuifdeur van de trein niet goed sloot. De vrouw dacht nog veilig in te kunnen stappen, hoewel de conducteur al op zijn fluitje had geblazen. Ze liep een ernstig letsel op.

Volgens de NS is er sprake van een tragische samenloop van omstandigheden. Het bedrijf heeft echter na een aantal ongelukken bij het instappen de treinen en de vertrekprocedure aangepast. Schuifdeuren zijn inmiddels vervangen door gewone deuren, die beter in de gaten zijn te houden. Daarnaast vertrekken de treinen pas op het moment dat alle deuren dicht zijn.