[update] 'EU-Grondwet in Nederland slecht verkocht'

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken heeft in niet mis te verstane bewoordingen de Nederlandse regeringscampagne voor de Europese grondwet bekritiseerd. In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zegt minister Karel De Gucht: ''Hoe slecht die grondwet in Nederland is verkocht, dat tart toch elke verbeelding? De voorstanders hebben nooit de nadruk gelegd op alle voordelen die de grondwet bood. Hun campagne was negatief en speelde op het gevoel, niet op het verstand. Zo overtuig je de mensen niet.''

De Gucht, de bekend staat om zijn krasse taal, zegt dat de Belgische premier Verhofstadt en hijzelf het wel beter hadden aangepakt: ''Zeker weten dat België ja had gestemd''. Overigens mochten de Belgen niet stemmen in een referendum. Een aantal partijen was bang dat het extreem-rechtse Vlaams Belang een referendum zou aangrijpen om actie te voeren tegen een mogelijke Turkse toetreding tot de Europese Unie.

De minister beaamt wel dat de publieke opinie in Nederland heel vluchtig en onberekenbaar is: ''Dat bleek wel bij de snelle opkomst van Fortuyn. En daarna kiest de massa ineens voor Jan Peter Balkenende: een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren.''

update 23.18
De Rijksvoorlichtingsdienst meldde vandaag dat minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot maandag de Belgische ambassadeur gaat ontbieden voor opheldering. Het kabinet vindt de uitlatingen van De Gucht over Balkenende 'onacceptabel'.

De Gucht heeft inmiddels schriftelijk tegenover Balkenende verklaard dat zijn woorden niet correct zijn weergegeven. Hij heeft alleen gezegd hoe 'de media' Balkenende omschrijven en het zou dus niet om zijn eigen mening gaan. "De Belgische ambassadeur zal maandag ongetwijfeld dezelfde precisering geven", aldus de woordvoerder van de Belgische premier Verhofstadt. Hij noemt de zaak 'eerder een storm in een glas water dan een diplomatiek incident'.

Van zijn kritiek op de Nederlandse regeringscampagne voor de Europese grondwet neemt De Gucht geen afstand.

'Mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid'
'Mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid'