Vuurgevecht na ripdeal Potter-manuscript

Icoon Dat de Harry Potter-reeks immens populair in binnen- en buitenland is, zal vrijwel niemand zijn ontgaan. Enkele Britten waren zelfs bereid om letterlijk over lijken te gaan, nadat een journalist hen een gestolen manuscript van het - nog niet gepubliceerde - zesde deel van de reeks wist te ontfutselen, terwijl het alleen tegen betaling aan hem was aangeboden. Toen de journalist zonder te betalen er met het manuscript vandoor ging, besloten de 'gedupeerden' hem koste wat kost terug te halen; hierbij schoten ze onder andere met vuurwapens op hun opponent.

John Askill, een ervaren verslaggever van de Britse tabloid The Sun, ontmoette het tweetal nadat zij het immens populaire boulevardblad hadden ingelicht over hun handelswaar. De twee hadden een prijs van rond de 30.000 pond (circa 45.000 euro) op het oog, maar Askill was vastbesloten het manuscript zonder te betalen in handen te krijgen. Dit lukte hem, maar deze actie werd hem bijna noodlottig, aangezien de twee aanbieders hem daarop achtervolgden met slag- en vuurwapens.

Opvallend detail is dat The Daily Mirror, de grote concurrent van The Sun, al eerder in contact was geweest met de twee zwarthandelaars. Journalisten van The Mirror hadden het tweetal al eerder bezocht, en hadden de politie gewaarschuwd nadat ze vuurwapens hadden gesignaleerd in de flat van de wapentrekkers. Beide tabloids claimen nu het manuscript te hebben gered. Ook zeggen zowel The Sun als The Daily Mirror dat ze geen enkele intentie hadden stukken uit het boek te publiceren. Liefhebbers moeten dus nog even wachten op de officiële uitgave voordat ze zich kunnen storten op Harry Potter and the Half-blood Prince.