Bollywood-oscars kosten Amsterdam geld

Icoon Media nieuwsDe organisatie van het Bollywoodfestival dat volgende week begint zal Amsterdam waarschijnlijk veel geld kosten. Tot dusver zijn nauwelijks sponsors gevonden voor het internationale festijn rond de Indiase film. De stad betaalde één miljoen euro voor de komst van het IIFA, dat wereldwijd door 400 miljoen mensen bekeken wordt.

Op het filmfestival vindt onder meer de uitreiking van de 'Bollywood-oscars', de prijzen voor de beste Indiase films, plaats. Volgens Peter Wybenga van Amsterdam Partners is tot dusver slechts 50.000 euro binnen. Toen de komst van het festival werd aangekondigd werd door de evenementenorganisator nog gesteld dat men nog 'een paar ton' nodig had van de begrote anderhalf miljoen euro. Volgens Wybenga is de tijd echter te kort geweest om de investering nu al terug te verdienen via sponsors. In de contracten is al vastgelegd dat Amsterdam in 2006 opnieuw het festival mag organiseren.

Wybenga meent dat de investering sowieso zeer de moeite waard is, ook als sponsorbijdragen tegenvallen. Zo worden er tienduizenden bezoekers verwacht, waaronder veel acteurs en regisseurs uit de Indiase filmindustrie, en mag er gerekend worden op een grote structurele toename van toeristen uit India. Eerder werd al gesteld dat het evenement kan leiden tot de opnames van Indiase films in Amsterdam.

Bollywood, de bijnaam van de Indiase film die hoofdzakelijk in Bombay wordt geproduceerd, is de grootste filmindustrie van de wereld. Met een jaarlijkse productie van 900 films is de Indiase film zelfs meer dan dubbel zo groot als het Amerikaanse Hollywood. Bereikt Hollywood ongeveer één miljard mensen, Bollywood bereikt er ongeveer drie miljard. Niet alleen India, maar ook in Pakistan, het Midden-Oosten, Afrika, China en bij alle Indiërs in de rest van de wereld is Bollywood populair.