Woede over schietbaan in 'moord-pand'

De politie en de marechaussee willen van het Kerkraadse pand waar twee jaar geleden sportschooleigenaar Lei Vromen werd doodgeschoten, een opleidingscentrum inclusief oefenschietbanen maken. De familie van Vromen is laaiend: "Uitgerekend op de plek waar Lei met drie kogels om het leven is gebracht, gaat de politie schietoefeningen doen."

Oud-marinier Paul S. schoot op 24 oktober 2003 zijn ex-schoonmoeder Josť Vromen (56) en haar kinderen Patrick (34) en DaniŽla (29) dood. Daarna toog hij naar de sportschool van zijn ex-schoonvader Lei (60) en vermoordde ook hem. Aanleiding voor de schietpartij zou een conflict zijn over de exploitatie van de sportschool.

Uitgerekend in dit pand aan de Tunnelweg in Kerkrade wil de politie nu een schietbaan aanleggen. "Onze schietbanen in de politieschool in Heerlen zijn onlangs door brand verwoest. We hebben naar alternatieven gezocht, maar de banen van schietverenigingen voldoen niet aan de eisen van de politie. De dichtstbijzijnde politieschietbaan ligt in Eindhoven", verklaart R. Bollen, hoofd financieel-economische bedrijfsvoering van de politie Limburg-Zuid. Banen in het Belgische Luik en het Duitse Aken komen niet in aanmerking omdat de wapenwetten in het buitenland anders zijn.

Bollen geeft aan dat de politie benaderd is door de Brabantse firma Fitland die het pand aan de Tunnelweg huurt. "Het is het enige geschikte pand met alle benodigde vergunningen. Deze beslissing is uit pure nood geboren." S., een fanatiek vuurwapenliefhebber, liet enkele jaren geleden in het betreffende pand een schietbaan aanleggen, maar kreeg nooit toestemming om er met scherp te mogen schieten.