Wilders wil referendum over Turkije

Tweede Kamerlid Geert Wilders wil dat er nog dit jaar een referendum wordt gehouden over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De EU gaf eind vorig jaar het groene licht om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te starten. Deze moeten eind dit jaar van start gaan. Naar verwachting zal het tot circa 2015 duren eer Turkije klaar is om daadwerkelijk EU-lid te worden.

Wilders wil niet wachten tot Turkije klaar is om lid te worden. Hij vindt dat nu al de mening van het volk moet worden gepeild over de toetredingsonderhandelingen. Tegen Novum nieuws zei het Kamerlid: ''Alle partijen hebben nu de mond vol over het referendum als fantastisch middel. Dan is dit een goed onderwerp voor de volgende.'' Wachten tot alle onderhandelingen met Turkije zijn afgerond zet de kiezer volgens Wilders voor een voldongen feit. Dan kun je niet meer terug.

Tijdens het Tweede Kamerdebat gisteren, over de uitkomst van het EU-Grondwet referendum, heeft het kabinet overigens al aangegeven niet bereid te zijn een referendum over Turkije te houden. Het Kamerlid zal daarom nog voor de zomer een initiatiefwet indienen om het toch mogelijk te maken. Hij heeft daarbij dan wel de steun van een meerderheid van de parlementariërs nodig.