Verpakt water niet beter dan water uit kraan

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Verpakt water uit de supermarkt is niet beter dan drinkwater uit de kraan. De consumentenbond heeft verschillende soorten water (zowel flessenwater als anderzins verpakt water en kraanwater) laten proeven door een smaakpanel. Die testten vooral op zuiverheid, zilte smaak en afwijkingen in de geur en smaak van het water.

De consumentenbond is naar aanleiding van het onderzoek van mening dat je dief van je eigen portemonnee bent, wanneer je verpakt water verkiest boven kraanwater. Kraanwater is met zo'n 0,14 eurocent per liter, 150 keer goedkoper dan verpakt water uit de supermarkt.

Verder vond het panel weinig verschillen in zout- en zuiverheid. De smaak van het geteste verpakte water was wat zouter dan die van kraanwater. Verpakt water wordt door sommige mensen graag gebruikt om babyvoeding mee aan te maken. Maar volgens het onderzoek is dat niet nodig, zolang er geen loden leidingen in huis zijn gebruikt.

Ook met het oog op het milieu is kraanwater de meest aantrekkelijke drinkoptie. Het zuiveren, transporteren en - in het geval flessenwater - produceren en hergebruiken of afdanken van verpakkingen kost energie. Dit heeft weer uitstoot van kooldioxide (CO2) tot gevolg wat weer een belasting voor het milieu is. In hoeverre verschillende verpakkingen het milieu schaden, is te lezen in het nieuwste nummer van de consumentengids.


Kraanwater is net zo goed als flessenwater