Schwarzenegger onthult ambitieus milieuplan

Icoon Buitenlands nieuws Arnold Schwarzenegger, gouverneur van de Amerikaanse staat CaliforniŰ, heeft een plan gepresenteerd om de uitstoot van broeikasgassen in zijn staat drastisch omlaag te brengen. Het plan is opvallend, omdat Schwarzenegger hiermee een totaal andere weg inslaat dan de eveneens republikeinse regering van George W. Bush, die juist weigert internationale klimaatverdragen te ondertekenen of zich er aan te houden.

Het plan gaat over de periode tussen nu en 2050, en moet uitgevoerd worden door een speciale werkgroep. Het hoofd van de dienst milieubescherming moet toezicht gaan houden op de uitvoering. De uitstoot van broeikasgassen moet volgens het plan in 2010 gelijk zijn aan de uitstoot in 2000, en in 2020 gedaald zijn tot het niveau van 1990. In 2050 moet de uitstoot zelfs teruggebracht zijn tot 80 procent van het niveau van 1990.

"Het behoeft geen debat meer. We kennen de feiten, we zien de dreiging en we weten dat het nu tijd is om in actie te komen", aldus Schwarzenegger woensdag tijdens de opening van de Wereldmilieudag-conferentie van de Verenigde Naties. "Vandaag wordt CaliforniŰ aanvoerder in de strijd tegen de opwarming van de aarde."