61,6 Procent zegt 'nee' tegen grondwet

Icoon politiek binnenland nieuwsIn het eerste raadplegend referendum in Nederland heeft 61,6 procent van kiezers zich uitgesproken tegen de Europese grondwet. Door 38,4 procent van de kiezers werd 'ja' gestemd. De opkomst was hoog vergeleken met de Europese verkiezingen van vorig jaar nu 62,8 procent van de stemgerechtigden gebruik van hun stemrecht maakten.

Nu een meerderheid zich heeft uitgesproken tegen de Europese grondwet zal het voorstel door het kabinet worden ingetrokken zo kondigde vice-premier Zalm woensdagavond aan. Vooraf hadden CDA en PvdA gezegd de uitslag te zullen respecteren bij een opkomst van minstens 30 procent.

In vergelijking met Frankrijk stemde Nederland massaler tegen de grondwet. Afgelopen zondag stemde 55 procent van de Fransen tegen de grondwet. Spanje stemde in februari in een referendum wel voor de Grondwet.

Urk is de Nederlandse plaats waar 'nee' het hardst klonk. Slechts 8,4 procent van de bevolking was voor de grondwet. Bijna 92 procent stemde tegen. Ook in de grote steden werd de Europese grondwet massaal afgewezen al liggen de verhoudingen hier meer in lijn met het landelijk gemiddelde. In Amsterdam was dit ruim 57 procent, tegen ruim 65 procent in Rotterdam. Utrecht behoort tot een van de weinige steden waar een meerderheid van 51,1 procent 'voor' stemde.

In enkele kleinere plaatsen, waaronder het Gelderse Rozendaal, stemde een meerderheid voor de Europese grondwet.