Voetballers niet blij met spelen op kunstgras

Uit een enquête van de spelersvakbonden FIFPro en VVCS blijkt dat veel voetballers in de eredivisie zijn niet blij zijn dat ze komend seizoen bij Heracles Almelo moeten spelen op kunstgras.

De enquête sloot af met een reactie van 393 spelers. In totaal zei 91 procent tegen het spelen op kunstgras te zijn. Slechts 2,3 procent vindt het geen probleem af en toe op deze ondergrond te spelen. De uitslagen van het onderzoek zullen volgende week worden gepubliceerd in het blad De Contractspeler.

Heracles Almelo werd afgelopen seizoen kampioen in de eerste divisie. Daardoor promoveerde de club naar het hoogste niveau. Omdat de club alleen de beschikking heeft over een kunstgrasveld, vroeg het bestuur bij de KNVB dispensatie aan. Dit verzoek had tot gevolg dat Heracles nu de thuiswedstrijden 'gewoon' op kunstgras mag spelen.

De enquête van de spelersvakbonden werd uitgezet voordat bekend werd dat de voetbalbond toestemming verleende. "We zijn verbaasd dat de spelers, die in deze kwestie toch op z'n minst een relevante partij zijn, helemaal niet gehoord zijn", aldus VCCS-directeur Luis Everard. "In Schotland werd de spelersvakbond wel geraadpleegd."

Voorzitter Jan Smit van Heracles zegt de enquête-uitslag voor kennisgeving aan te nemen. "Ik hecht er verder geen waarde aan. Ik ken ook enquêtes waarin spelers positief zijn. Het is ook wetenschappelijk uitgezocht dat kunstgras tot minder blessures en minder ernstige blessures leidt. Ik geloof niet dat deze enquete ergens op is gebaseerd."

Smit verklaarde overigens dat ook de wereldbond FIFA en Europese bond UEFA positief zijn over kunstgras. "Dat is ook niet voor niks. We gaan komend seizoen gewoon op kunstgras voetballen, ik zie geen enkel probleem. De VCCS kan zich ook beter gaan bezighouden met het opkomen van de belangen van de spelers dan met zo'n enquête."

Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!