Hoofd AzG-Nederland in Sudan opgepakt

In Sudan is vandaag Paul Foreman aangehouden wegens laster. De Brit is het hoofd van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen (AzG). De Sudanese autoriteiten zijn woest op AzG-Nederland omdat die een rapport hebben gepubliceerd over talloze verkrachtingen van vrouwen in de regio Darfur. Volgens aanklager Mohamed Farid verplicht de Sudanese wet dat AzG eerst met de overheid had moeten overleggen alvorens tot publicatie over te gaan.

De Sudanese justitie noemt het rapport een grote leugen en ontkent de massale verkrachtingen waarover AzG-Nederland heeft bericht. Volgens het rapport zijn de honderden gevallen die beschreven worden echter het topje van de ijsberg. De daders zijn volgens de hulporganisatie Arabische milities, politiemensen of militairen. De politie sluit verkrachte vrouwen veelal op als crimineel en behandelt ze als (seks)slaaf.

AzG in Amsterdam heeft inmiddels laten weten de arrestatie van hun plaatselijke leider een gotspe te vinden. ''Het is ons mandaat om ons uit te spreken over schending van mensenrechten. Dit is te gek voor woorden.'' Foreman kan in Sudan tot drie jaar cel veroordeeld worden als hij schuldig wordt bevonden.

In de zomer van 2004 sloeg overigens Amnesty International ook al alarm wegens berichten over verkrachtende Arabische Janjawid-milities in Darfur.

Radio 2 meldt inmiddels dat Foreman op borgtocht is vrijgelaten. Hij mag Sudan niet verlaten.