Exit-polls: Frankrijk stemt NEE

Patrickske , keesjeislief, bliepbliep, tijntjethf, Anonymous en Biotje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Franse bevolking heeft in het referendum de Europese grondwet afgewezen. Het aantal NEE-stemmers ligt tussen de 54,5 procent en 55,6 procent, zo wijzen exit-polls uit. De opkomst was hoog te noemen. Zeker driekwart van de stemgerechtigden is gaan stemmen. De polls zijn gebaseerd op meer stemmen dan die van 18.00 uur en lijken daarom exacter.

In Parijs en Lyon zijn de stemlokalen 45 minuten geleden gesloten. De uitkomst is een zware tegenvaller voor president Chirac. Tot het laatst bleef onduidelijk of er een meerderheid voor of tegen de grondwet zou stemmen.

Chirac zegt het besluit van de Fransen te respecteren. Hij hoopt dat Frankrijk binnen het verbond van Europa zal blijven bestaand. Le Pen, een groot tegenstander, was verheugd met de overwinning.

Het is voor Chriac een grote nederlaag. Hij was de afgelopen weken tot driemaal toe op de Franse televisie geweest, om de Fransen toe een JA toe te bewegen. Onze premier Balkenende zei dat het ratificatieproces nog altijd doorgaat. Voor Nederland is het des te meer belangrijker om JA te zeggen, om de voortgang van de Grondwet niet te belemmeren.
_
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!. Er loopt ook een peiling over de Grondwet op de frontpage.