F1: Uitslag Grand Prix van Europa

Fernando Alonso heeft op de NŘrburgring zijn vierde overwinning van dit seizoen gepakt. De jonge coureur van Renault heeft hiermee zijn voorsprong op de anderen in het klassement vergroot. De Spanjaard wist de overwinning te pakken doordat de voorwielophanging van Kimi Rńikk÷nen in de laatste ronde afbrak.

Het begin van de race was al wat rommelig. De Toyota engineers van Jarno Trulli waren niet snel genoeg weg van de grid, waar de Italiaan een drive through penalty voor kreeg. Ook moest er een extra opwarmronde worden gereden omdat de Renault van Giancarlo Fisichella niet wegkwam. Bij de start kwamen de beide McLaren coureurs goed weg, en pakte Rńikk÷nen meteen de leiding. In de eerste bocht ging het echter al fout voor een aantal coureurs.

Ralf Schumacher verremde zich en raakte de achterkant van Alonso, en Montoya werd aangetikt door Mark Webber. De laatste moest hierdoor de race voortijdig beŰindigen. De beide Ferrari-coureurs, Michael Schumacher en Rubens Barrichello, raakten weliswaar niemand, maar moesten wel uitwijken en een groot deel van het veld aan zich voorbij laten gaan.

Na de eerste serie stops wist Rńikk÷nen de leiding te behouden. David Coulthard, die tot op dat moment meereed in de top drie, zag een hoge klassering aan zijn neus voorbij gaan door een drive through penalty voor te snel rijden in de pitstraat. Ook de Nederlandse Minardi-coureur Christijan Albers kreeg nog een drive through penalty vanwege het negeren van blauwe vlaggen.

Na de tweede serie pitstops werd het duidelijk dat er grote problemen met de rechtervoorband van Rńikk÷nen waren, waardoor hij zelfs een aantal keer kort van de baan afschoot. Alonso, die op dat moment op de tweede plaats lag, kwam met rasse schreden dichterbij. Tot aan de laatste ronde wist Rńikk÷nen de eerste plaats vast te houden, totdat zijn complete voorwielophanging aan het eind van het rechte stuk afbrak en de Finse McLaren-coureur bij de uitvallers genoteerd kon worden.

Mede door het uitvallen van Rńikk÷nen wist Alonso de eerste plaats veilig te stellen voor het team van Renault, voor Heidfeld en Barrichello. Regerend wereldkampioen Michael Schumacher wist niet verder te komen dan de vijfde positie, waarmee de kansen op een nieuwe wereldtitel dit jaar steeds verder weg lijken. Christijan Albers finishte als zeventiende en voorlaatste, met ÚÚn ronde voorsprong op zijn teamgenoot Patrick Friesacher.

Zie voor meer Formule 1-nieuws de FOK! F1manager, waar je ook de volledige uitslag kunt vinden!