Ruim 2.000 hooligans vrijwel ongrijpbaar

makker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsHet Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) en het Crisis Onderzoeks Team (COT) hebben in een gezamenlijk onderzoek geconcludeerd dat een groep van 2.000 tot 2.500 hooligans, veelal jongeren, vrijwel ongrijpbaar is voor de politie en de Nederlandse voetbalclubs. Deze groep interesseert zich vaak niet voor het voetbal maar grijpen de wedstrijden aan om extreem geweld te gebruiken.

De grootste groep hooligans hebben een leeftijd van 16 tot 20 jaar en zijn onder invloed van harddrugs. Een opvallend feit is dat er grote verschillen zitten tussen relschoppers van nu en van eerdere generaties. CIV-directeur Henk Groenevelt: "We zien grote groepen jongeren die alleen voor het vechten naar het voetbal gaan". In bepaalde gevallen wordt zelfs de ME aangevallen, vertelt Groenevelt.

Het is overigens de hooligans niet alleen te doen om geweld te gebruiken bij voetbalwedstrijden, ook bij andere grote evenementen zoals dancefestivals zijn zij aanwezig om rellen te schoppen. Volgens Groenevelt zijn ze "amper te volgen". Dit komt volgens het onderzoek doordat er geen vaste groepen zijn en men geen leiders kent. "Ze kennen geen hiërarchie en gebruiken moderne communicatietechnieken. De politie zal nieuwe middelen moeten aanboren in deze strijd", aldus de CIV-directeur.