Groot lek bij Britse kerncentrale

Een lek in de kerncentrale van Sellafield heeft negen maanden open kunnen blijven voordat het gedicht werd. Dit meldt de Britse krant The Independent. Door het lek is een half zwembad aan radioactief vloeistof ongecontroleerd geloosd. Volgens The Independent is dit incident de ergste Britse nucleaire ramp in dertien jaar.

Voornamelijk menselijke fouten hebben aan de basis gestaan van het lek, waardoor 83.000 liter zwaar vervuilende vloeistof zonder enige notie kon wegvloeien. Een gat in een pijpleiding, veroorzaakt door metaalmoeheid, is debet aan deze potentiele ecologische ramp, alhoewel duidelijk is geworden dat de pijpleiding al bij haar oplevering slecht was ontworpen.

Het incident komt op een pijnlijk moment voor de Britse regering, die maatschappelijke steun zoekt voor het openen van nieuwe kerncentrales. Hiermee hoopt Downing Street het klimaat wat te ontlasten. Het Britse ministerie van Economische Zaken heeft al verklaard dat de reactor bij Sellafield wellicht voorgoed zal sluiten. Hierin ligt het echter nog overhoop met de exploitant van de centrale, en een eventuele schadeloosstelling voor de exploitant kan de Britse overheid miljarden kosten.

De Britse nucleaire inspectie heeft echter al aangekondigd dat er kans is op vervolging van de exploitant, vanwege grove nalatigheid. De inspectie zal eerst de complete situatie rond de gebeurtenissen onderzoeken - en met name in hoeverre het lek voorkomen had kunnen worden - alvorens te beslissen of er wordt overgegaan tot vervolging. De exploitant heeft verklaard dat ze alles heeft gedaan om het lek - toen het eenmaal ontdekt was - zo snel mogelijk te dichten, en dat er nooit gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Al het gelekte vloeistof is binnen het complex gebleven, aldus de uitbater.