Conservatieve Roemenen willen homoverbod

mineo39-76 had ons via de nieuws-submit te melden:

In RoemeniŽ hebben conservatieve partijen aangekondigd handtekeningen te gaan inzamelen om een inperking van de rechten van homoseksuelen op de Europese Agenda te kunnen plaatsen. Samen met conservatieve inwoners in andere voormalige communistische landen en ItaliŽ hoopt men genoeg aanhang te verzamelen om er een Europees discussiepunt van te maken. De nieuwe grondwet biedt die mogelijkheid, mits er ťťn miljoen handtekeningen worden verzameld. Aan de andere kant zijn er onder de nieuwe Grondwet slechts 4 landen nodig om zoiets tegen te houden.

Gisteren liepen enkele honderden Roemeense homoseksuelen door het centrum van Boekarest tijdens de eerste Gay-parade ooit in dat land. De bonte stoet homo's kon niet op veel sympathie rekenen van de voorbijgangers. Die reageerden met boegeroep en geschreeuw. Tien leden van een extreem-rechtse organisatie werden aangehouden nadat zij door een politieafzetting heen naar de parade poogden te stormen. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Tegen homoseksualiteit, voor het normaal zijn'.

Tot 2001 was homoseksualiteit nog illegaal in de meeste voormalige communistische landen. Nog steeds durven veel homo's daar niet voor hun seksuele voorkeur uit te komen uit angst voor vooroordelen en discriminatie.