Dittrich: Evolutiedebat geen regeringszaak

Dittrich (D66)De plannen van de regering om een discussie op gang te brengen over de evolutieleer en de scheppingsgedachte, kan absoluut niet de goedkeuring wegdragen van D66-fractieleider Boris Dittrich. Minister-president Jan Peter Balkenende gaf vrijdag aan het voornemen van minister Van der Hoeven van Onderwijs voor zo'n debat, te steunen. Het gehele kabinet zou achter de discussie over evolutieleer en scheppingsgedachte staan.

Dittrich is dan ook niet blij met de opstelling van de D66-ministers Alexander Pechtold en Laurens Jan Brinkhorst. ''Onhandig'' is zijn oordeel over het tweetal. De D66-leider kondigde een motie aan, waarin staat dat het kabinet zich niet moet bezighouden met een debat over Intelligent Design (ID) en creatonisme. Dittrich: ''Het kabinet geeft hiermee een verkeerd signaal af over ID, creationisme en de scheppingsleer, en stelt die op ťťn lijn met de evolutietheorie.'' De evolutietheorie is de enige theorie die algemeen door wetenschappers aanvaard wordt, de andere zijn 'geloofs'theorieŽn.

Belangrijkere onderwijsproblemen
Dittrich heeft er op zich geen bezwaar tegen dat mensen debatteren over bovenstaande zaken, maar dat de regering dit gaat coŲrdineren stuit hem zwaar tegen de borst. Hij wijst daarbij op de scheiding van kerk en staat. Bovendien zijn er wel belangrijkere zaken te bespreken over het onderwijs. ''Laat de regering debatteren over de problemen die er zijn in het onderwijs, zoals het vmbo of het wetenschappelijk onderwijs. Daar hoor ik ze zelden over'', aldus de D66-leider. Het steken van regeringsenergie in een ''schimmig debat'' over ID en creatonisme vindt hij zinloos.

Minister van der Hoeven werd afgelopen dinsdag overigens al terechtgewezen over haar plannen door een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarbij zei ze gealarmeerd te zijn door scholen, dat moslimstudenten niet geconfronteerd willen worden met de evolutieleer. Een debat daarover leek haar dan ook nuttig. Dittrich: ''Je perkt de vrijheid van onderwijs in door tegemoet te komen aan onredelijke verlangens. ID of creationisme zijn geen wetenschappelijke theorieŽn.''

-
Zie ook: Veel kritiek op plan dialoog evolutie en schepping