NS: Nieuw boetebeleid sterke verbetering

Icoon Binnenlands nieuwsDe Nederlandse Spoorwegen verwachten dat door het nieuw in te voeren boetebeleid zo'n 20 procent minder zwartrijders worden aangetroffen. Het gaat hierbij dagelijks om 4000 tot 6000 reizigers zonder geldig vervoersbewijs. Het nieuwe boetebeleid, dat nu al erg omstreden is, wordt door de NS op 1 oktober ingevoerd.

Volgens NS-directeur P. Boumeester wordt hiermee de overlast sterk verminderd voor betalende passagiers. Boumeester verwacht dat met het nieuwe boetebeleid vooral de zogenoemde 'kansreizigers' voortaan een kaartje kopen. Dit zijn de groep mensen die bereid zijn de gok te nemen door geen kaartje te kopen, maar ook niet klagen als ze gepakt worden en een boete moeten betalen.

De NS meldt dat het jaarlijks 20 tot 30 miljoen euro per jaar misloopt door zwartrijders. Boumeester hierover: "Als we dat met minstens 20 procent verminderen, halen we enkele miljoenen op". Overigens is niet iedereen positief over de nieuwe beleid: NS-conducteurs vrezen voor extra agressie en consumentenorganisaties vinden dat de NS onschuldige mensen geen boete mag geven, doordat bijvoorbeeld de kaartautomaat kapot is.