Bus A'damse scholieren gediscrimineerd

Ahmed Aboutaleb (PvdA) Een bus Amsterdamse scholieren is afgelopen maandag door Duitse en voornamelijk Poolse douaniers ge´ntimideerd en beledigd. De Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb van Onderwijs is daarover zo boos dat hij om opheldering heeft gevraagd bij de desbetreffende autoriteiten. De bus was gevuld met 40 voornamelijk allochtone leerlingen van het Amsterdamse Montessori College Oost.

De scholieren waren op uitnodiging van het Amsterdamse gemeentebestuur op studiereis gegaan naar de Poolse stad Auschwitz. Dit gebeurde als afsluiting van het onderwijsprogramma 'Historisch Besef'.

Veel leerlingen in de bus hadden geen paspoort, maar wel een door de Poolse ambassade verstrekt reisvisum. Toch werden ze uren tegengehouden aan de Duits/Poolse grens. Daarbij zou door douaniers, met een blik op de allochtone jongereren, aan de begeleiders gevraagd zijn of ze ook ''normale leerlingen'' bij zich hadden. Verder werden scholieren door Duitse en Poolse douaniers ge´ntimideerd waarbij racistische en seksistische opmerkingen zijn gemaakt.

Aboutaleb is razend over de gang van zaken en spreekt van ''een grote schande''.

Update 22:11
De Poolse regering heeft inmiddels toegezegd het incident te gaan onderzoeken. De zaak zou hoog worden opgenomen. Het blijkt dat vooral de Marokkaanse scholieren in de bus het slachtoffer werden van de intimidatie en discriminatie van de Poolse douaniers. Al hun paspoorten werden uitgebreid bestudeerd en meegenomen.

Montessori College Oost noemt de gang van zaken aan de Duits/Poolse grens extra schrijnend, omdat het bezoek aan het voormalig vernietigingskamp Auschwitz in Polen de afsluiting van een 'racisme werkweek' was. Die was bedoeld om vooral allochtone leerlingen te laten zien waartoe racisme kan leiden.

Het NOS-journaal meldt dat de PvdA volgende week Kamervragen zal stellen over de kwestie. De intimidaties en pesterijen gebeurden overigens zowel op de heen- als op de terugreis