Ontheiliging koran toegegeven door VS

Icoon Buitenlands nieuws De koran is in Guantànamo Bay op Cuba wel degelijk door Amerikaans personeel met opzet ontheiligd. Dat zegt het hoofd van het Amerikaanse gevangenenkamp, Jay Hood. Op een persconferentie in Washington vertelde hij dat driemaal de ontheiliging met opzet was gedaan en tweemaal ging het per ongeluk.

Er werden dertien gevallen van mogelijke ontheiliging van de koran onderzocht. Voor vijf zaken werden bewijzen gevonden. Daar hebben zeker vier bewakers en een ondervrager zich schuldig aan gemaakt. Nadere details wilde Hood niet geven.

De gedetineerde die verklaarde dat in 2002 een koran door de plee werd gespoeld, heeft zijn verhaal volgens Hood ingetrokken. Woensdag werden er documenten van de FBI vrijgegeven, waaruit bleek dat er met opzet korans zijn ontheiligd door Amerikaanse bewakers. Onduidelijk is of deze beweringen zijn onderzocht.

De opzettelijke ontheiliging van korans kwam aan het licht door een artikel in het Amerikaanse weekblad Newsweek. Dat zorgde voor gigantische commotie in met name de moslimlanden. Bij rellen vielen vele doden en gewonden. Het tijdschrift trok het artikel onder zware druk van het Witte Huis terug. De bron zou niet betrouwbaar genoeg zijn.