Nog een Tsjetsjeen vast in Van Gogh-moord

Er blijkt nog een Tsjetsjeen vast te zitten in verband met de moord op Theo van Gogh. Half april is, naar nu pas bekend is geworden, de 22-jarige Marat J. in Schiedam opgepakt. Gisterochtend werd al bekend gemaakt dat in Frankrijk de 25-jarige Tsjetsjeen Bislan I. is gearresteerd op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM).

Van Marat J., die nog steeds in alle beperkingen zit (geen contact mag hebben anders dan met zijn advocaat), zijn vingerafdrukken gevonden op een cassettebandje dat bij Mohammed B. werd gevonden. J. komt uit de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Hij heeft inmiddels een verklaring afgelegd, maar die blijft voorlopig geheim.

Van de in Frankrijk aangehouden Bislan I. zijn vingerafdrukken gevonden op een brief van Mohammed B. Het gaat volgens een woordvoerder van het OM om een vingerafdruk op een afscheidsbrief van B. aan zijn ouders. Deze brief werd gevonden in een huis aan de Hart Nibbrigstraat in Amsterdam-Slotervaart. Hier woonden de vader en zussen van B. Van I. wordt gezegd dat hij nauwe banden zou onderhouden met Tsjetsjeense islamitische groepen.

Bislan I. kreeg drie jaar geleden een verblijfsvergunning van de Nederlandse overheid. De man was in 2001 als politiek vluchteling naar Nederland gekomen en mocht uiteindelijk op humanitaire gronden in ons land blijven. Hij komt oorspronkelijk uit het Tsjetsjeense dorp Machkety.