Tweede Kamer voor examenspreiding

Icoon Examen nieuwsEindexamenklassen van het voortgezet onderwijs hoeven in de toekomst niet meer alle examens in een aaneengesloten periode te maken. De Tweede Kamer heeft namelijk positief gereageerd op het plan van het kabinet om de eindexamenleerlingen op verschillende momenten door het hele jaar examens te laten maken. Het zou dan gaan om vakken die de scholieren goed liggen.

Volgend jaar zal er een drie jaar durende proef van start met de gespreide examens. Overigens is bij het overleg waarin dit plan is besproken ook enige kritiek te bespeuren bij een aantal fracties, maar dan over het gebruik van computers bij de examens. Dit jaar worden er voor het eerst computers ingezet bij de eindexamens.

In de Kamer klonken negatieve geluiden, waarbij vergelijkingen werden gemaakt met de introductie van computers bij examens in Amerika. Deze mislukte volledig, vooral omdat het te grootschalig werd aangepakt. Onderwijsminister Van der Hoeven stelde de Kamer gerust door te melden dat 'Amerikaanse toestanden' er niet in zitten.

Meer over de examens lees je in het Examenforum en via examen.fok.nl!