Enquête jeugd en multicultuur

Uit een onderzoek van Generation Now! magazine onder 500 jongeren blijkt dat 53% van hen het toenemend extremisme in Nederland als bedreigend ervaart. Het onderzoek, dat vandaag onder de naam de 'Multiculturele Jongerenbarometer 2005' werd gepubliceerd, maakt verder melding van een groot verschil in opvatting tussen alloch- en autochtone jeugd inzake het aanpassen aan elkaar.

Zo meent 75% van de allochtone jongeren dat Nederlanders en allochtonen zich aan elkaar moeten aanpassen. Een meerderheid (60%) van de Nederlandse jongeren wijst dat resoluut af en vindt dat de allochtonen zich maar moeten aanpassen aan de autochtonen.

Bang voor extremisitsche dreiging uit islamitische hoek is 33% van de allochtone jeugd. Autochtonen zijn daar veel banger voor, namelijk bijna 70%. Veel allochtonen (ruim 50%) vinden vooral rechts-extremisme en racisme angstaanjagend; een evengroot deel van de autochtone jeugd deelt die mening. Wat betreft moslimextremisme zegt 32% van de allochtone jeugd er geen gevaar in te zien. Bij autochtonen heeft slechts 6% geen angst. Overigens vinden veel jongeren beide vormen van extremisme even bedreigend (34% van de allochtonen en ruim 44% van de autochtonen).

Wilders / Lonsdale
De helft van de allochtone jongeren vindt de ideeën van Tweede Kamerlid Geert Wilders ''vreselijk''. Bovendien vindt 47% van hen dat de politicus aanzet tot haat tegen moslims. Dat laatste wordt beaamd door 34% van de autochtone jeugd. Aan de andere kant 38% van de autochtone Nederlandse jongeren is het vaak of helemaal eens met de ex-VVD'er. Slechts 12% van de autochtonen vindt zijn ideeën ''vreselijk''.

Racistische Lonsdale-jongeren mogen van de meeste ondervraagden (61%) hard worden aangepakt. Zowel autoch- als allochtoon deelt die mening. Dat aanpakken moet overigens pas gebeuren wanneer ze anderen bedreigen of aanvallen. Opvallend is dat 29% van de autochtone jongens van menig is dat je 'Lonsdalers' helemaal niet hard moet aanpakken, want ''het valt onder vrijheid van meningsuiting''. Onder allochtone jongeren vindt 26% dat wat 'Lonsdalers' denken en zeggen, écht niet kan. Onder autochtonen is dat 11%.

Nog meer allochtonen?
Vooral autochtone jongens zien Nederland liever met weinig tot geen allochtonen: 17% van hen wil helemaal geen allochtonen en 26% vindt zoals het nu ongeveer is (tien procent allochtone inwoners) meer dan genoeg. Onder autochtone meisjes is dit 7% en 13%. Van alle autochtone jongeren vindt 71% dat er hooguit drie allochtonen zouden mogen zijn op elke tien inwoners.

Van de allochtone jongeren vindt 47% dat Nederland best voor 50% uit allochtone inwoners zou mogen bestaan en 16% vindt drie allochtone inwoners op tien het maximum.

Multiculturele verrijking
Op de vraag of Nederland een leuk multicultureel land is wordt zeer verschillend gedacht. Veel allochtone jeugd (72%) vindt al de culturen een verrijking voor Nederland, omdat Nederland ''anders maar een saai land zou zijn''. Zo'n 26% van de autochtone jeugd deelt die mening.

Slechts 11% van de allochtone, en maar liefst 42% van de autochtone jongeren vindt het best dat Nederland multicultureel is ''zolang de Nederlandse cultuur maar de belangrijkste blijft''.

Een kleine minderheid van de autochtone jongeren is helemaal klaar met de multiculturele samenleving: 8% zou liever willen dat Nederland weer ''echt Nederlands'' is, zonder al die verschillende culturen. Het verschil tussen jongens en meisjes is echter opvallend. Drie keer zoveel jongens dan meisjes vinden dit namelijk (12% tegen 4%). Van de allochtone jongeren vindt 3% dit eigenlijk ook.

-
Complete onderzoek vind je hier (pdf. bestand).