Kerk: 'RVU heeft ons belazerd'

Icoon Het bestuur van de Sint-Nicolaaskerk in Amsterdam zegt zich belazerd te voelen door de RVU. Die gebruikte de kerk onder valse voorwenselen voor een opname van het nu al omstreden programma God bestaat niet. De Nicolaasparochie overweegt juridische stappen te nemen.

"We voelen ons belazerd. We zullen proberen de uitzendingen te verhinderen. Juridische stappen worden daarbij niet uitgesloten" zo zegt pastoraal werker Eugène Brussee. "Toen ze vroegen in onze kerk te mogen filmen, waren ze zeer joviaal en sympathiek. Ze spraken nog over hun misdienaarsverleden. Volgens hen was het de bedoeling om de kerk te gebruiken als decor voor een serie gesprekken met wetenschappers over geloven en niet-geloven", vertelt Brussee, die voordien nog nooit van het duo had gehoord.

De pastoor van de kerk had toestemming gegeven voor de opnamen. "De pastoor was van mening dat de strekking van het programma een fatsoenlijk doel diende. Hij heeft dus te goeder trouw de kerk beschikbaar gesteld. Maar Van de Wint en Muntz hebben verzuimd de pastoor in te lichten over de context waarbinnen de gesprekken zouden worden uitgezonden", zegt Brussee. "Op de site van beide heren wordt nu duidelijk welk doel het programma dient, namelijk de godsdiensten belachelijk maken. Sommige foto's op hun site zijn ronduit beledigend."

De RVU is van mening dat er niet onder valse voorwenselen gebruik is gemaakt van de kerk. De RVU-woordvoerder: "We hebben met de parochie een ondubbelzinnig contract afgesloten op basis waarvan we de kerk tegen betaling van een bedrag hebben afgehuurd. De gesprekken met de wetenschappers die in de kerk plaatsvonden, zijn echt zeer genuanceerd. Daar kun je pas over oordelen als je die gesprekken hebt gezien, zo zegt de woordvoerder.

God bestaat niet is een zesdelige serie over de vermeende absurditeit van godsdienst, waarvan de eerste aflevering op 7 juni door de RVU wordt uitgezonden. De serie werd gemaakt door het omstreden duo Paul Jan van de Wint en Rob Muntz.

Foto van de website van de serieFoto van de website van de serie
Twee van de foto's die op de site zijn te vinden.

_
Op het forum van RVU is te lezen dat de serie niet eens meer op televise zal verschijnen. Het betreft een onbevestigd bericht.