Dorp Noordeinde moet wijken voor rivier

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Een inwoonster van het dorp Noordeinde ontdekte bij toeval in de bibliotheek van Kampen dat haar dorp dreigt te verdwijnen. Het project IJsseldelta voorziet een bypass van de IJssel ten zuiden van Kampen. Vanavond is in Netwerk (Nederland 1, 20.30u) een uitzending te zien met de betrokkenen.

Het project IJsseldelta moet vier veranderingen in het landschap verenigen tot één geheel: de aanleg van de Hanzelijn, uitbreiding van de stad Kampen, de opwaardering van de N50 naar een autosnelweg en een bypass van de IJssel. Dat laatste is om toekomstige overstomingen tegen te gaan. De organisatie is een samenwerkingsverband tussen ministeries, de provincie Overijssel, de gemeenten Kampen, Zwolle, Zwartewaterlanden en het waterschap Groot Salland.

Het dorpje Noordeinde ligt echter niet in Overijssel, maar in Gelderland. Inwoners zijn daardoor niet op de hoogte gesteld van de plannen. De inwoonster, die in Kampen drie dagen voor het verlopen van de inspraakprocedure de plannen ontdekte, heeft samen met dorpelingen een zesde scenario bedacht, zodat haar dorp bespaard kon blijven. Deze is voorgelegd aan het samenwerkingsverband. Vanaf 10 juni worden de eerste resultaten van de inspraakprocedure bekend gemaakt.

In de toekomst een bypass van de IJssel?