'Gestegen prijzen wel te wijten aan onderwaardering gulden'

The_T, Botje96, pberends, Cash en Anonymous tipten ons via de nieuws-submit het volgende:

Icoon Financieel nieuws Het algemene prijspeil in Nederland is de afgelopen jaren wel degelijk fors gestegen door de onderwaardering van de gulden ten opzichte van de Duitse Mark. Dat zegt oud-directeur Internationale Zaken bij De Nederlandsche Bank (DNB) André Szasz morgenavond in het tv-programma Zembla.

Szasz: "We hadden in 2001 een prijsstijging van vijf procent en in 2002 een prijsstijging van vier procent. Dat is samen negen procent. Dat is als je het vergelijkt met het Eurogebied als geheel het dubbele."

Szasz was de bedenker van het idee om in de vorige eeuw de gulden aan de Duitse Mark te koppelen. Dit om zo lagere inflatie en een stabiele rente te realiseren. Van 1973 tot 1994 was Szasz één van de personen die mede het monetaire beleid in Europa vaststelde.

Zalm niet eens met kritiek
Szasz' verhaal staat lijnrecht tegenover die van minister Zalm, die stelde dat er vrijwel geen verband is tussen de prijsstijgingen en de onderwaardering van de gulden. Szasz: "door het niet revalueren van de gulden voor het invoeren van de euro, er meer rekening moest worden gehouden met het doorschieten van loon- en prijsstijgingen. De overheidsfinanciën hadden tegen dat doorschieten meer kunnen doen dan naar mijn mening is gebeurd." Ook zegt hij dat er door de invoering van de euro meer prijsstijging was dan nodig zou zijn geweest.

Zalm is het niet met de kritiek eens. "De heer Szasz heeft een andere kijk dan ik. De prijsstijgingen hadden niet te maken met de overwaardering van de Duitse mark ten opzichte van onze gulden, maar met heel andere nationale ontwikkelingen zoals loonstijgingen. Die hebben een prijsspiraal in werking gesteld", aldus de minister.
_
Zembla, morgenavond om 21.10 uur op Nederland 3.