Wouter Bos stoort zich aan de SP

Fallen_Angel en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsPvdA-leider Wouter Bos heeft problemen met de wijze waarop de SP campagne voert tegen de Europese Grondwet. Dat zei hij in een vraaggesprek met NRC Handelsblad. Voor de PvdA is dat reden om afstand te nemen van mogelijke samenwerking met de partij van Jan Marijnissen. PvdA, GroenLinks en de SP voerden de laatste tijd regelmatig overleg over meer onderlinge samenwerking.

Marijnissen zei eerder nog dat een verschil van mening over de Europese Grondwet niet hoeft te leiden tot een breuk tussen de linkse partijen. "Dat PvdA en GL stelling nemen tegen de SP op dit punt hoeft voor mij samenwerking richting een nieuwe coalitie niet in de weg te staan", schreef de SP'er begin mei op zijn weblog. Bos ergert zich echter met name aan de stijl waarop de SP beargumenteert. De toonzetting bij onder anderen SP-leider Marijnissen past niet bij een politicus 'die bereid is ook verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur'.

De PvdA'er noemt als voorbeeld de oproep van zijn SP-collega aan kiezers om nee te gaan stemmen in het referendum als zij de Europese Grondwet niet gelezen hebben. "Dan moet je als leidende politicus juist zegen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de Grondwet staat en probeer u te overtuigen", stelt Bos. Volgens hem is het de taak van politieke leiders om de kloof tussen kiezers en gekozenen 'niet te vergroten, niet uit te buiten, maar te verkleinen'. Marijnissen wilde vanmorgen niet reageren.

Wouter Bos
Wouter Bos heeft het niet zo op SP-collega Marijnissen