GroenLinks-senator in opspraak

Sam Pormes © 2001Minister Piet Hein Donner van Justitie moet een onderzoek instellen naar Eerste Kamerlid Sam Pormes van GroenLinks. Het verzoek om een onderzoek is afkomstig van Pormes eigen partij.

GroenLinks wil juridisch uitgezocht hebben of haar senator gelogen heeft over zijn verleden. Geruchten circuleren al langer dat hij in de zeventiger jaren zou hebben deelgenomen aan een guerillatraining in Zuid-Jemen. Pormes zelf heeft dat altijd ontkend.

Deze week komt echter het weekblad HP/DeTijd met nieuw bewijs. Ze publiceert een rapport van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) met een 'beknopt overzicht van nationale en internationale terroristische organisaties'. Daarin wordt de deelname van Pormes aan het trainingskamp in Zuid-Jemen gemeld. GroenLinks wil nu tot op de bodem uitgezocht hebben wat er waar is van het HP/DeTijd-artikel. Pormes heeft al gezegd volledig aan dit onderzoek mee te willen werken.

De GroenLinks-senator kwam in 2001 ook al in opspraak. Hij moest toen 40.000 gulden ten onrechte genoten ww-uitkering terugbetalen. Ook bleek dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hem jarenlang in de gaten heeft gehouden, onder meer vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij Molukse terreuracties.