CDA tegen beursgang van Schiphol

Het CDA ziet niks in een beursgang van Luchthaven Schiphol. Met dat standpunt gaat de partij in tegen het kabinet dat de luchthaven wel naar de beurs wil brengen. Het CDA vreest dat de aandelen in handen zullen vallen van investeerders die uit zijn op snelle winst. Daardoor zouden de luchthaven en de Nederlandse economie schade kunnen oplopen. De Tweede Kamer overlegt vandaag over de privatisering van Schiphol.

CDA-Kamerlid Haverkamp stelde dat hij liever ziet dat de aandelen worden verkocht aan mensen die langer "binnen boord" blijven. "Een voorbeeld hiervan is wat met de Deense post is gebeurd", aldus Haverkamp. "Daar zag je dat de Nederlandse post dolgraag mee wilde doen maar uiteindelijk bood een investeringsmaatschappij het meeste geld en die mocht van de Deense overheid aan boord."

Volgens het CDA is het niet per se noodzakelijk dat de aandelen van Schiphol worden verkocht. "Als we kijken hoe goed de creditwaardigheid van Schiphol is, denken we dat je op basis daarvan ook heel veel geld los kunt krijgen. Daar hoef je dus niet per se een beursgang voor te hebben."