Asielzoekster voor examens op straat

Icoon Examen nieuws Nu is het maken van examens voor menigeen geen gemakkelijke klus. Maar de omstandigheden waaronder de 17-jarige Armeense asielzoekster Loesine Grigorjan haar examens moet doen op de vmbo-school in Aalten, zijn amper voor te stellen.

Zij is samen met haar zusje en moeder enkele dagen geleden hun COA-woning uitgezet, in afwachting van een laatste beroepsprocedure tegen de afwijzing van een verblijfsvergunning. Nu verblijven ze in een koepeltentje vlakbij een drukke verkeersader bij het centrum van Winterswijk. Ze hebben enkel het tentje, een parasol en een kuipstoeltje.

"Het is heel dubbel. Ik zet alles opzij voor mijn studie en toekomst. Tegelijkertijd word ik, letterlijk, in een hoek geparkeerd en moet ik opkrassen", aldus Loesine. Ze is een zeer gemotiveerde leerlinge. "Vier jaar geleden zijn we naar Nederland gevlucht. Via Ter Apel, Dokkum en Aalten kwamen we in Winterswijk. Ik heb me in Nederland volledig op school gericht. Vrienden vinden het vaak vreemd dat ik zo leergierig ben, maar zonder goede opleiding is er geen toekomst."

Het studeren voor de examens gaat nu bepaald niet van een leien dakje. "Door alle problemen heb ik moeite met mijn concentratie. Studeren in een tentje gaat sowieso niet best. 's Avonds is het bovendien te donker. Ik blijf na ieder examen zo lang mogelijk op school om in de aula te studeren. De meeste scholieren vinden het maar raar; zij gaan na een examen het liefst zo snel mogelijk naar huis."

Ze weet niet hoe het verder moet. Niemand bekommert zich om hen. "Ik weet het niet meer. Morgen heb ik examen geschiedenis. Dit moet niet veel langer duren. Ik had het al helemaal uitgestippeld; of een vervolgopleiding sociale dienstverlening, of iets in de administratieve richting. Eerst mbo en dan doorstromen naar het hbo. Alleen God weet waar mijn toekomst ligt. Daar ligt mijn hoop."

Meer over de examens lees je in het Examenforum en via examen.fok.nl!