Saddam Hussein wil kranten aanklagen

Icoon Buitenlands nieuwsSaddam Hussein wil The Sun en The New York Post aanklagen wegens schending van zijn privacy. Dat zei Saddams advocaat Ziad al-Khasawneh in reactie op de publicatie van foto's van de voormalige dictator in gevangenschap. The Sun plaatste vrijdag een foto van Saddam in onderbroek op de voorpagina.

"We gaan die kranten aanklagen en iedereen die ze heeft geholpen die foto's te publiceren", stelt Al-Khasawneh. The Sun was hiervan niet onder de indruk en plaatste gisteren nieuwe foto's. Volgens de tabloid zijn de afbeeldingen van 'historische waarde'. "De klagers over schending van privacy lijken te vergeten dat deze man verantwoordelijk is voor de dood van honderdduizenden mannen, vrouwen en kinderen", aldus de redactie van de Britse krant. In de editie van zaterdag werden tevens foto's geplaatst van de gevangen Iraakse biologe Huda Sali Nahdi Ammash en van Saddam's neef Ali Hassan al-Majid, beter bekend als 'mevrouw Miltvuur' en 'Ali Chemicali'.

De Amerikaanse president George Bush heeft een onderzoek aangekondigd naar de herkomst van de foto's, die vermoedelijk ongeveer een jaar oud zijn. In een reactie ontkende Het Pentagon dat het de foto's heeft toegespeeld aan de kranten. The Sun beweert daarentegen dat Amerikaanse militairen de foto's hebben overgedragen met het doel Saddams aanhangers te demoraliseren. "Het is belangrijk dat de mythe rond Saddam wordt ontkracht", zo citeerde de krant een anonieme Amerikaanse officier.

Ook Arabische en Iraakse media brachten zaterdag de foto's. Enkele kranten toonden leedvermaak, Iraakse kranten onthielden zich veelal van commentaar. Arabische commentatoren denken dat de publicatie wellicht een averechts effect kan hebben, en dat de 'vernedering' van de gevangen ex-leider van Irak anti-Amerikaanse gevoelens in en buiten Irak verder aanwakkeren. Volgens Bush is dat onzin. "Een foto is geen inspiratie voor moordenaars", zo liet de Amerikaanse president in een reactie weten.

Saddam Hussein