Brinkhorst wil openbaarmaking Irak-dossiers

Minister Brinkhorst (D66) wil dat het kabinet alle geheime documenten die het Irak-dossier bevat, openbaar maakt. Deze uitspraak deed hij in het blad Nieuwe Revu. Na het uitlekken van het interview betuigde de minister alweer spijt op het RTL-Nieuws. "Ik had het beter niet kunnen zeggen"

De PvdA eist opheldering over de gedane uitspraken van Brinkhorst. Het kabinet heeft, voor de inval van Amerika in Irak, altijd geweigerd om alle diepgaande analyses en adviezen openbaar te maken. In de Nieuwe Revu eiste Brinkhorst echter dat het kabinet "verantwoording aflegt en openheid van zaken geeft". In het RTL-Nieuws gaf de democraat toe dat hij eigenlijk niet over dit soort zaken gaat.

Ook uitte de minister in het Nieuwe Revu interview stevige kritiek op de Verenigde Staten en haar handelswijze in GuantŠnamo Bay: "Wat de VS in GuantŠnamo Bay doen, kŠn niet. GuantŠnamo Bay valt buiten het grondgebied van de VS, zegt Washington. O, en dan zijn schendingen van de mensenrechten plotseling geoorloofd? Dat is meten met twee maten!"

Het is al de derde keer in korte tijd dat Brinkhorst dit soort opvallende uitspraken doet. Al eerder, op 10 mei, zei de minister van Economische Zaken in De Telegraaf over 'nee-stemmen' bij het aankomende referendum: "Op den duur gaat in Nederland dan het licht uit en dan zetten we ons land op slot." Ook in het magazine Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW kwam er een opvallende uitspraak uit de mond van minister Brinkhorst: hij vond het referendum geen goed idee. "Op zichzelf is er best wat te zeggen voor referenda, maar niet over dit onderwerp. We houden nu een referendum over een zaak waar de bevolking niets over weet. Dat schept een slecht precedent"