'Frans 'NON' is einde EU-Grondwet'

IcoonWannneer de Fransen op 29 mei in meerderheid tegen de Europese Grondwet stemmen, dan is het einde verhaal voor diezelfde Grondwet. Dat heeft de premier en minister van Financiën van EU-voorzitter Luxemburg, Jean Claude Juncker, vandaag gezegd. Bovendien zou een Frans 'non' de voortrekkersrol van Frankrijk in de Europese Unie verzwakken.

Volgens Juncker heeft het ook geen zin om opnieuw te gaan onderhandelen over de EU-Grondwet. Andere lidstaten zitten daar niet op te wachten, en bovendien is er in het kamp van de NEE-stemmers helemaal geen overeenstemming hoe het dan wel moet. Gisteren liet ook al de Franse ex-president Giscard d'Estaing weten niet te geloven in een alternatief voor de Europese Grondwet.

Een ratificatie van de verdragstekst zonder Franse deelname is volgens Juncker in theorie mogelijk, maar wordt algemeen niet wenselijk geacht. Luxemburg bijvoorbeeld zal niet zonder Frankrijk meegaan met de Grondwet. Als Nederland tegen zou stemmen zou een ratificatie volgens politieke insiders wellicht wel kunnen doorgaan, omdat ons land relatief gezien een 'kleine speler' is. Maar bij een Nederlands 'Nee' zou de Grondwet ook kunnen sneuvelen, dat ligt aan wat andere landen dan beslissen.

Volgens regels binnen de EU is het officieel overigens zo dat als niet alle lidstaten met het verdrag instemmen, de grondwet in haar huidige vorm definitief van de baan is. Wat er dan gaat gebeuren is onzeker. Er kan bijvoorbeeld met alle landen weer onderhandeld worden over een ander grondwetsvoorstel, of de EU kan doorgaan op de oude weg, op basis van de bestaande verdragen. Maar het zou ook kunnen dat er binnen Europa een tweedeling ontstaat tussen landen die vergaand willen samenwerken en landen die daaraan niet willen meedoen.

= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.