VVD zet holocaust toch niet in voor EU-grondwet

Icoon Binnenlands nieuwsVanaf komende zaterdag zal de VVD in een reclamespotje op veertien regionale zenders het Nederlandse publiek proberen te overtuigen dat de 'ja-stem' de enige juiste is. Hiervoor gebruiken de liberalen enkele omstreden voorbeelden uit het verleden, zoals de Holocaust, Srebrenica en de terroristische aanslagen in Madrid. Beelden van deze gebeurtenissen, samen met slogans als 'Dit nooit mťťr! Start samenwerking Europa 1952' en 'Een toekomst met vrede, veiligheid en welvaart! Eťn Europese Grondwet' moeten de kiezer ertoe bewegen de Europese Grondwet bij het referendum op 1 juni te omarmen.

Jules Maaten, de fractievoorzitter van de VVD in het Europees Parlement, erkent dat de beelden confronterend zijn. Hij geeft echter ook aan dat hiermee duidelijk is hoe zijn fractie over de Grondwet denkt: "Hiermee willen we zeggen dat het niet om niks gaat. Het Europese project is niet voor de grap opgezet, maar voor vrede, welvaart en veiligheid."

Eerder al waarschuwde minister Donner van Justitie voor een 'balkanisering' - hierbij doelend op de voortdurend instabiele situatie in de Balkan van Europa - mocht de Grondwet het niet halen. Later zwakte hij die uitspraak overigens wel snel af. Maaten claimt geenszins te willen suggereren - zoals Donner deed - dat er een nieuwe Europese oorlog komt bij een 'nee' van Nederland. Wel wil hij de kiezer op het hart drukken voor te stemmen, door te laten zien wat Europa aan de hand van de EU tot nu toe heeft bereikt, en wat voorkomen kan worden, zoals de aanslagen in Madrid.

In het politieke forum van FOK! kun je uitgebreide informatie vinden over het aanstaande referendum over de Europese Grondwet. Tevens is hier een actie begonnen om het televisiespotje aan de Reclame Code Commissie voor te leggen, vanwege haar omstreden karakter.

Tevens dank aan allen die ons van dit nieuws via de nieuwssubmit op de hoogte brachten!

Update 16:50

VVD zendt spot niet uit
De VVD heeft zojuist laten weten de spot in te trekken. Het filmpje zou bij nader inzien te ver gaan en averechts kunnen werken, zo zegt Maaten nu na overleg met het partijbureau in Nederland.