De nauwkeurigste klok aller tijden

Jerome81 had ons via de nieuws-submit te melden:

Hidetoshi Katori en zijn collega's van de Universiteit van Tokio hebben een klok gemaakt die 1000 maal preciezer is dan de beste klok tot nu toe. De nieuwe klok is een variant op de cesiumatoomklok. Atoomklokken hadden in vijftiger jaren van de vorige eeuw hun introductie.

Het principe van een atoomklok berust op het meten van de resonantie van een atoom. Voor normale atoomklokken wordt het element cesium gebruikt, cesium resoneert 9.192.631.770 keer per seconde. Een atoomklok telt deze resonanties en kan daarmee dus bepalen hoeveel tijd er verstreken is. De cesiumklokken van tegenwoordig hebben een afwijking van 1 seconde per 30 miljoen jaar. Toch is er vraag naar preciezere tijdsmetingen.

Een manier om een klok preciezer te maken is de tiksnelheid te verhogen. Een klok telt iets wat periodiek is. Zo telt een zonnewijzer de periode van een dag en is dus niet erg nauwkeurig. Een kwartshorloge heeft 10.000 tikken per seconde en is dus al een stuk nauwkeuriger en de cesiumklok tikt ruim 9 miljard keer per seconde.

Door een atoomklok te maken met een ander element kan een atoomklok exacter de tijd meten. De wetenschappers uit Japan hebben het element strontium gekozen, strontium resoneert 429.228.004.229.952 keer per seconde. Een atoomklok gebaseerd op strontium zou ongeveer 1 seconde per 32 miljard jaar afwijken.