Schadeclaim overdondert aanbieder illegale muziek

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

De werkzoekende vrachtwagenchauffeur Frans (40) kreeg uit het niets een e-mail van de stichting Brein met de boodschap: 'geconstateerd is dat u vanaf uw ip-adres ongeautoriseerde muziekbestanden verveelvoudigt en ter beschikking stelt. Op basis daarvan kan de schade begroot worden op minimaal 2716 euro'.

Frans blijkt tot de groep van 42 mensen te horen, die Brein wil vervolgen. Daarvoor heeft de stichting wel eerst de persoonsgegevens van de verdachten nodig en heeft daarvoor rechtspraken aangespannen om die los te krijgen van de providers. De e-mail naar Frans is wel via zijn internetaanbieder naar hem verstuurd.

Brein liet weten dat ze afgelopen jaar meer dan honderdduizend muziekdelende internetters in een e-mail heeft gewaarschuwd dat ze onrechtmatig en strafbaar handelen. Frans beweert dat hij die waarschuwing niet heeft ontvangen. Hij had ook de intentie niet de bestanden te delen. "Dat mag niet, wist ik. Het gebeurde ook niet, dacht ik", aldus Frans.

Hij vergiste zich. Er waren meer dan zeshonderd bestanden gedeeld, vooral muziek uit de jaren zestig en zeventig. "We worden afgeschilderd als zware criminelen", zegt zijn vrouw, nog witheet van de intimiderende toon van de sommatie.

Op advies van velen ging het echtpaar niet in op de schikking. Ze wachten eerst af of het Brein lukt de klantgegevens achter het verdachte ip-adres te bemachtigen. Frans: "Het is een gok, maar anders ben ik dat geld sowieso kwijt".