Duitse Turken Milli Görüs nationaliteit ontnomen

IcoonDe Duitse overheid heeft drie Turken hun Duitse nationaliteit ontnomen omdat ze lid zijn van de islamitische organisatie Milli Görüs. Bij hun naturalisatie hadden zij verzwegen dat zij actief waren voor de Turkse stichting, die door de Duitsland met grote achterdocht wordt bekeken.

Veiligheidsdiensten houden Milli Görüs bij onze oosterburen al jaren in de gaten wegens anti-democratische tendensen. Met 26.500 leden is het de grootste islamitische groep in de Bondsrepubliek. Milli Görüs is nauw gelieerd aan de in Turkije verboden Welvaartspartij. Het uiteindelijke doel is om langs democratische weg islamisering van de Turkse staat en samenleving te bewerkstelligen.

Milli Görüs is ook in Nederland actief. Hier kijkt de overheid anders aan tegen de Turkse sociaal-religieuze beweging. In het openbaar heeft Milli Görüs hier meerdere malen afstand genomen van de radicale islam. De beweging keerde zich tegen het slaan van vrouwen door mannen. Ook zet de beweging zich in voor integratie en emancipatie van Turken in de Nederlandse maatschappij. Na de moord op Theo van Gogh werd in de moskeeën van Milli Görüs een preek voorgelezen, waarin de moord scherp werd veroordeeld. De Nederlandse voorzitter van de stichting, Haci Karacaer, zette vorig jaar nog de voorzitter van de jeugdafdeling uit zijn functie wegens het ontkennen van de holocaust.

-
Karacaers opinie over Turkije bij de EU.