Kabinet Nederlandse Antillen gevallen

Icoon Buitenlands nieuws Het kabinet van de Nederlandse Antillen is woensdag gevallen. Dat heeft Pedro Atacho, fractieleider van de PAR, woensdagavond bevestigd. Tijdens een bijeenkomst van de Antilliaanse Raad van Ministers bleek dat alle partijen op één na geen zin meer hadden verder te gaan met de huidige formatie.

De directe aanleiding van de val van het kabinet zijn uitspraken van vice-premier Errol Cova. Die sprak vorige week tijdens een bezoek aan Venezuela over Nederland als een 'kolonisator die de Antillianen een minderwaardigheidscomplex heeft gegeven, maar ook een superioriteitsgevoel ten opzichte van andere landen in de regio'. Ook over de Verenigde Staten liet hij zich kritisch uit.

Premier Etienne Ys en de hele Raad van Ministers distantieerden zich van de uitspraken. Cova vond echter dat hij niets verkeerds had gezegd, en gooide gisteren olie op het vuur door een motie van wantrouwen tegen een minister te ondersteunen.

De officiële beslissing zal waarschijnlijk genomen worden tijdens een bijeenkomst van de Raad van Ministers, die om 20.00 uur Nederlandse tijd is begonnen. Naar alle verwachtingen zal premier Ys daarna zijn ontslag indienen, en proberen zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen.

Dit bericht is geactualiseerd om 20.12 uur.