Islamitische revolutie uitgeroepen in Oezbekistan

Icoon Buitenlands nieuws In Oezbekistan heeft een moslimleider vanuit een kleine grensplaats de islamitische revolutie uitgeroepen. De leider van een naar eigen zeggen vijfduizend man sterke groep opstandelingen is gereed om te vechten met het Oezbeekse regeringsleger. Doel: het vestigen van een islamitische staat.

De opstandelingen hebben al een stad ingenomen. "We willen hier een islamitische staat beginnen, met wetten zoals die in de Koran staan", aldus Bakhtiyor Rakhimov in een interview met persbureau Associated Press. De regering heeft gelijk van zich laten horen. Volgens president Islam Karimov is de bezetting nonsens. Associated Press meldt dat de opstand in de plaats Korasuv afgelopen zaterdag startte.

De opstand is een dag na de vergelijkbare opstand in de stad Andizjan begonnen. In Andizjan eindigden de protesten in een groot bloedbad. Daar werd het vuur geopend toen aantal overheidsgebouwen werden bezet en een groep islamitische gevangenen bevrijd. Het islamitisch gemotiveerde protest is vooral tegen het ondemocratische regime van Karimov gericht.

Er is nog altijd onenigheid over het aantal slachtoffers. De regering spreekt van 169 doden. Opstandelingen, journalisten en mensenrechtenactivisten claimen dat zeker 500 Oezbeken om het leven zijn gekomen.